Dorn-therapie

Dorn-therapie en Breussmassage

De wervelkolom ligt in de achterzijde van het lichaam. Ze heeft een ondersteunende functie en vormt de ruggengraat van ons lichaam. De wervelkolom maakt met het bekken, de gewrichten en ledematen een rechte houding mogelijk en verzekert de mobiliteit van de romp vanaf de nek tot het bekken. De wervelkolom stabiliseert met spieren en banden onze houding en beschermt het ruggenmerg en zenuwwortels in het wervelkanaal. Daarnaast heeft ze een dempende functie door de tussenwervelschijven die tussen de wervels geïntegreerd zijn.

De wervelkolom heeft vanaf de zijkant gezien een dubbele S-vorm en is van vooraf gezien loodrecht opgebouwd. De menselijke wervelkolom bestaat uit 33 tot 34 wervels. De wervelkolom bestaat meestal uit 24 wervels en 9 vergroeide wervels in het heilig- en staartbeen. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en 4 of 5 stuit- of staartbeenwervels.

Bijna iedereen heeft een beenlengte verschil. Het lengteverschil kan variëren van 0,5 tot wel 4 centimeter. Het lichaamsgewicht verplaatst zich naar het kortste been en daardoor komt het ruggenmergkanaal in een andere houding. Hierdoor kunnen rugklachten ontstaan.

Geschiedenis

Dieter Dorn (1938-2011) is de grondlegger van de naar hem genoemde holistische therapie. De familie van Dieter Dorn beheert een houtzagerij en een kleine boerderij in de Allgäu. Op een dag in 1973 kreeg hij tijdens zijn werk in de houtzagerij hevige spit met de daarbij behorende symptomen. Hij kon niet meer overeind komen en kon zich met moeite verplaatsen. In plaats van naar een arts te gaan, liet hij zich naar molenaar Josef brengen. Iemand die geen medische achtergrond had, maar als je een stijve onderrug had en niet meer rechtop kon staan, ging je naar Josef toe. In een paar minuten en een paar handelingen was de pijn verdwenen. Dorn was zo onder de indruk dat hij vroeg waar hij dat kon leren. De molenaar zei: “Dat hoef je niet te leren, dat kun je al”. Helaas overleed de molenaar vrij snel naar het bezoek van Dorn. Dorn ging zelf op onderzoek uit en ontwikkelde uiteindelijk zijn therapie.

Wat wordt er met Dorn-therapie behandeld?

Bij de Dorn-therapie worden blokkades behandeld. Blokkades zijn tijdelijke beperkingen van de beweeglijkheid van gewrichten of bewegingssegmenten van de wervelkolom. Deze beperking zorgt ervoor dat ook de spieren om het gewricht heen gespannen zijn. Ook kan de beperking omliggende weefsels schade toebrengen en de functie van de organen die in het gebied liggen verstoren.

Dorn-therapie is een milde therapie. Met de duimen worden de wervels op een voorzichtige manier teruggezet. Het is dus geen kraken! Tegelijkertijd wordt het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt.

 

Breussmassage

De tussenwervelschijven bevinden zich tussen twee opeenvolgende wervellichamen. Ze bestaan uit vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern.

Rudolph Breuss ontwikkelde de tussenwervelschijf massage. De Breuss massage is een zachte behandeling van de wervelkolom. De massage ontspant de wervelkolom.

Het is een fijngevoelige, energetisch handmatige rug massage, die psychische, energetische en lichamelijke blokkades kan oplossen. Je kunt er veel tussenwervelkolom problemen, zoals ischias en hernia ongevaarlijk en succesvol mee behandelen.

Het is een zelfstandige therapie, maar is een hele mooie aanvulling voor of na de Dorn therapie.

Veel gestelde vragen

Nee, er mag beslist geen massage worden toegepast. De stofwisseling is al te hoog.

Ja, er mag een massage plaatsvinden. Alleen mogen het onderbeen en de voet van de aangedane enkel niet worden gemasseerd.

Nee, afhankelijk van de massage lig je met je onderbroek en BH aan op tafel. Daarbij wordt u netjes afgedekt met een handdoek. Soms is het handiger om de BH uit te doen, maar dit gaat altijd in overleg.