Oncologische massage

Volgens de Society for Oncology Massage wordt de oncologische massage beschreven als  een klantgerichte massage, specifiek afgestemd op wat de klant met  kanker of de klant met een verleden met kanker nodig heeft.

Het is nooit leuk om de diagnose kanker te krijgen. Er komt veel op u af.

Als sportmasseur met de specialisatie oncologie kan ik u ondersteunen met massage tijdens de verschillende stadia van kanker.

Massage bij kanker door de sportmasseur kan gericht zijn op het algemeen wensvinden en op het verbeteren van de kwaliteit van leven, maar ook op sporthervatting. Ik kan u in de verschillende stadia van de ziekte ondersteunen.

Voordat er wordt gestart met de behandeling zal er een specifieke anamnese worden afgenomen. Hierbij maak ik gebruik van een intake formulier, die u vooraf thuis in kunt vullen. Hierdoor kan de aandacht tijdens de anamnese vooral uitgaan naar het maken van persoonlijk contact.

Kanker kan in verschillende fasen verlopen. In al deze fasen kan het fijn zijn om een massage te ontvangen. De massage  is gericht op het verlichten van spanningsklachten, verlichten van pijn, de lokale gevolgen van de behandeling verzorgen, zoals bijvoorbeeld littekens. Ook als u een fysiotherapeut bezoekt om aan uw conditie te werken, kan de massage ondersteuning bieden die gericht is op het verzorgen en herstel van het bewegingsapparaat.

Als u na een succesvolle behandeling bent genezen, kan de massage ondersteuning bieden bij de langdurige en soms blijvende effecten van de behandeling, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid.

Tijdens de oncologische massage staat de klant centraal. Dit betekend dat geen enkele massage hetzelfde is. Ik kan tijdens de massage verschillende massagevormen toepassen. Te weten:

Klassieke massage, pulsing, reflexologie of littekenmassage. Ook kan er een stukje lymfedrainage bijzitten.

 

Massage effecten bij oncologie kunnen zijn:

  • Verminderen van stress
  • Ontspanning
  • Verbeteren van het humeur
  • Beter om kunnen gaan met de pijn en de bijeffecten van de behandelingen
  • Het bevorderen van de mobiliteit van spier- en bindweefsel

Veel gestelde vragen

Ja, massage is een goede manier om alle veranderingen in je lichaam en je leven te ondersteunen. Maar het is verstandig om met massage te wachten tot 12 weken na de bevalling.

Dagelijks zou het mooiste zijn, maar ik kan niet in je portemonnee kijken. Afhankelijk van de behandeling zou ik in het begin wekelijks gaan en als alles stabiel is, ter onderhoud één keer in de maand. Bij de atlasmassage ligt de frequentie in het begin hoger.

Nee, bij de stoelmassage mag je gewoon al je kleding aanhouden.